SESEK TEO

nadaljevanje bloga Droga -  socialna aktivacija

KAMPUS JE ŽIV


Skrbimo, da je program zapolnjen tudi, ko na sporedu ni »izletov na teren«. Dan začnemo s pogovorom (vtisi z dogodka, če smo bili na kakšni konferenci, okrogli mizi). Predlogi, vprašanja. Postavimo »delovni načrt« za prihajajoči dan. Naša skupina ima Google koledar. Omogoča pregled nad prihajajočimi dogodki. Lahko se pripravimo nanje.


Postavili, otvorili in pospravili smo fotografsko razstavo Jasmine Vidmar: Kliči me po imenu
Pri postavitvi se je razvila skupinska dinamika. Od zavezovanja laksa na slike in žeblje, do obešanja slik, premikanja miz, stolov…..


3 dekleta iz Portugalske, Italije in Španije  so pripravila predavanje o prostovoljskem delu v Afriki. Otrokom so zgradili igrala iz pnevmatik, lesa. Preprosti materiali. Preprosta gradnja. Velika funkcionalnost igral in zadovoljstvo otrok. Ljudje živijo z zemljo, ki jim ne da veliko in cenijo vsakršen doprinos, ki obogati njihove skupnosti. Ne nujno, sploh ne materialen. Opozorile so na tanko linijo med tem, da ko ljudem pomagaš ne "prestopiš"meje,  ko postanejo odvisni od tvoje pomoči in sami ne storijo nič za izboljšanje stanja. Velja tudi za nas. Bravo! punce  za dobra dela. Po vsej eksploataciji naravnih in človeških virov, ki jih je bela noga povzročila  Afriki je čas, da celini, ki je tudi naš dom vrnemo nekaj brez pričakovanja nagrade.

Delavnice v Kampusu


V Kampusu smo izvedli nekaj delavnic: pisanje življenjepisa, predavanje o varstvu pri delu, izpolnili smo delovne liste: karierni tip po Mcclelland-u, ogledali smo si film. Predstavili so nam podjetja v katerih je v času SA mogoče opravljati prakso. Spremljali smo webinar o EU projektih. Štefan: »Veliko priložnosti in sredstev se "skriva" v EU skladih. Pripraviti je treba dober projekt. Natančno urediti dokumentacijo: prebrati razpis, vključiti poznavalce področij (lahko se sam poučiš  o določenih projektih, zakonskih možnostih in obvezah). Vsak od vas je sposoben pridobiti sredstva iz EU skladov, le posvetiti se je treba projektu."                      

Imeli smo odličen 3 dnevni webinar o socialnem podjetništvu. Od teorije do prakse: dobro primeri, kako nasloviti problem. Kako ga plasirati  v prostor, da zaživi (strategija odnosov z javnostmi). Inovativne in solidarnostne prakse. Treba je graditi na vključenosti, solidarnosti, trajnosti in skupnosti.

Udeleženke so vodile tečaj Excela, pripravile potopisno predavanje o Peruju,  vodile jutranjo meditacijo, predstavile  poslovno idejo, učile ostale izdelave novoletnih voščilnic.

Obiskala nas je profesionalna fotografinja. Najprej je imela krajše predavanje o fotografiji s praktičnimi prikazi, kasneje pa smo posneli profi slike (fotke) za osebni dokument ali življenjepis.


Skupina socialne aktivacije


Skupina je živ organizem. Raznolikih posameznikov. Skupina SA ni nobena izjema. Nekateri rabijo motivacijo, pomoč in potisk.  Krila se jim še niso dovolj razvila, da bi lahko poleteli. Drugi imajo krila že razvita. Izgrajeno vzletno stezo. Na podlagi svojih znanj, izkušenj, načrtov lahko že poletijo. Njim Mateo prepušča iniciativo. Bodisi, da vodijo program v Kampusu (meditacija, predstavitev poslovne ideje, potopisno predavanje, učenje Excela). Delajo na svojih projektih, praksah v drugih organizacijah.

Smo posrečena skupina.  To je pomembno, saj skupaj preživimo 30 ur na teden. Gotovo bi bila izkušnja SA drugačna, če bi imel ob sebi ljudi s katerimi se ne bi ujel.

Da vse poteka gladko gredo zasluge Mateu,


Sesek Teo


Našel je pravo razmerje med pomirjujočimi toni in občasnim »zbadanjem« z namenom motivacije in samoaktivacije. Predvsem imam pri njem rad mirnost in potrpežljivost. MIRNOST. To vzdušje se prenaša na skupino, ki deluje složno. Umirjeno. Umerjeno. Kar ni lahko delo. 30, 40, 50 letnike z različnimi interesi, željami, stopnjo motivacije voditi čez program. Brez omembe vrednih prask. Včasih se pojavijo različni pogledi, ki pa se preko debate izravnajo. Če bi se prepustili trmarjenju in bi vsak vlekel na svojo stran, bi stvar izpadla veliko slabše. Skuša vključiti čim več pogledov. Je kot sesek Teo


                          bottle-feeding-puppies

Namesto za majhne otroke, "skrbi" za 40 letne »otroke«.

Omeniti moram še individualne pogovore. Na začetku so se navezovali na SA (pričakovanja, cilji). Sčasoma so prerasli o pogovore o življenju, psihologiji, košarki, politiki, medijih. Res fajn. V kinu Komuna, Veracceju, Kampusu sva se kar zagovorila. Klonirajte 30! Mateov, prosim.

Se nadaljuje

Griša Volkov




Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

PRIŠLI SMO NA OKUS

ŠTEFAN

DROGA - SOCIALNA AKTIVACIJA