ŠTEFAN

Program socialne aktivacije, ki traja 6 mesecev se je začel oktobra 2019. Namen in cilj programa je socialno opolnomočenje posameznika in v končni fazi poizkus izstrelitve le tega v orbito delovne džungle. Izraz džungla je uporabljen zavestno, kot opis trga dela, ki se trga po nesolidarnostnih in izkoriščevalskih silnicah. Naša skupina je heterogena. Nekateri smo daljše obdobje odsotni iz trga dela. Večja težava je odsotnost iz polja medčloveških (družbeno - družabnih) odnosov. Z neobstoječo socialno mrežo. Niti do okolice so sčasoma postale porozne. In se potrgale. Treba je obnoviti komunikacijske veščine. Drugi so na točki, ko jim aktivacija služi kot vzletna steza za uresničitev idej in že izdelanih načrtov. Sto ljudi, sto čudi.

S tem namenom smo na začetku pisali pisma sebi. Kje smo v življenju. Kakšni so naši načrti. Pisma bomo prebrali ob koncu programa. Da vidimo koliko, kaj smo dosegli.

Z Mateom sva na prvem individualnem razgovoru »raztrgala« kuverto in se zatopila v moje pismo.


Rad imam individualne pogovore. Potekajo enkrat tedensko. Mateo je na voljo tudi vmes za nasvete, pobude. Zna prisluhniti. Usmerjati pogovor. Na koncu sporazumno določiva smer za naprej.

»Glede na moje psihofizično stanje ter dolgo odsotnost s trga dela in medosebnih stikov nasploh sem si za cilj SA postavil obnovitev samopodobe, nadgradnjo komunikacijskih veščin (da se ne umikam, bežim pred izzivi), ki so nujne za vrnitev v normalne medosebne odnose in kasneje za vstop na trg dela. Da bi bil zmožen funkcionirati v skupini. Da bi nehal bežati pred odnosi, odgovornostjo. Predolgo se že umikam.
Boljše soočanje s stresom. Selitev na svoje«. Pismo sebi; 30. oktobra 2019

 

Rastlinjak
 
Naš dom v Kampusu je postal steklenjak, rastlinjak. Primerno ime za SA. Rastline v rastlinjaku potrebujejo nego, da poženejo korenine. Zacvetijo. Marsikateri udeleženec SA je »ovel«.            
Z načetimi koreninami. Da bi pognal močne korenine, ki so nujni predpogoj za stabilno osebnostno in družbeno rast potrebuje pomoč, spodbudo. Za uspešno aktivacijo potrebuje motivacijo. Tu nastopi Mateo.
 
Družabne igre

Začetek programa je bil namenjen medsebojnemu spoznavanju.

Igrali smo spoznavne igre. Matevž, morski pes, Madagaskar je bil edini stavek, ki sem ga spregovoril.

Rešila me je izdelava Google Koledarja. (Izdelali smo ga z namenom pregleda nad prihajajočimi aktivnostmi, dogodki. Da vemo kaj sledi v programu. Se pripravimo. Sami lahko dodajamo aktivnosti v koledar). Ekran nudi zavetje. Si »zaposlen«. Fokusiran si na ekran. Ne pričakuje se, da boš kaj povedal.


Nekateri so že kmalu sproščeno kramljali in izmenjavali izkušnje. Sam sem prve dni le sedel in poslušal (Mateo je skušal zvabiti molčečneže v pogovor). Najhujše so bile dooolge pavze. Nisem vedel kam bi se del. Ker nisem nikogar  poznal mi je bilo nelagodno »stopiti« v pogovor. Pavze sem izkoristil za sprehod do kina Mojca, Tivolija .

»Pavze so poleg izpostavljanja (v smislu govorjenja, opazovanja) najbolj stresen del dneva. Dalj časa, ko se med pavzami ne bom vključil v pogovor, težje se bom kasneje vključil. Drugi že kar veselo debatirajo, sam pa se odmaknem. Nisem našel osebe mojih let in zanimanj s katero bi se zapletel v pogovor (ali pa je to le izgovor, da bežim pred stiki). Bojo še mislili, da se jih ogibam«. Pismo sebi; 30. oktobra 2019

Eden od udeležencev je pripravil predavanje o ugodnostih, ki pripadajo prejemnikom socialne pomoči. Brezplačen vpis v knjižnice, cenejši vstop na kulturne prireditve, cenejša elektrika, opravičilo plačila RTV prispevka, ugodnosti pri koriščenju mestnega prometa...Veliko koristnih
informacij. To je čar SA. Udeleženci med seboj izmenjujejo znanja, informacije in izkušnje.

Ko smo govorili o prireditvah je pobudo prevzela Dogodkarica. Najde vse vrste dogodkov: od okroglih miz, vodstev po razstavi, predstav v Drami, delavnic, jezikovnih tečajev. Ima anteno za dogodke. Dogodki in odmevi z Dogodkarico.

 
Štefan »šov«
 
Šibam na Kampus. Ok! Vsi so še zunaj. 
O! Mateo se je ostrigel. Se mi zdi nekam siv. 
Čaki sej to ni Mateo. 

»Zdravo. Jaz sem Štefan, direktor Epeke. Mateo je v Zagrebu.«

Uf! Šef je prišel. Zdaj bo pa red in disciplina. Ma kaki. Štefan ni ravno običajen šef.

Ko smo se premaknili v rastlinjak se je začel Štefan »šov«.

»Zakaj ste tu? Zakaj niste direktor(j)i? Kaj oni znajo česar vi ne znate? Pri njih je vse fasada (pri direktorjih). Ne bojte se avtoritet. Oni so lažno samozavestni. Samo upati si je treba. Nič slabši niste od vseh šefov. Edini šef, brez nadšefa je Luka Dončič.« Mal se je umiril. In nadaljeval:»Google nas nad(z)ira. Volite pirate! Spremenimo sistem!!…«

Vrtiljak energije. Ideje bruhajo iz njega. Kmalu smo spoznali, da so ta
»šov« provokacije, ki spodbudijo debato. Navrže stavek ali zgodbo. Prikliče nas iza uležanih stališč na argumentativno čistino. Skuša spodbuditi drugačen pogled. Odpreti nove poti razmišljanja.

Izjemen pomen ima samozavest. Ne ustraši se priložnosti. Spoštuj avtoritete, a vedi da si jim (lahko) enakovreden. Tvoje mnenje šteje. Izpostavi svoje mnenje. Ceni sebe in svoje znanje .
 
Vse kar je Mateo z mirnostjo in racionalnostjo gradil, Štefan podre.

                                                   
                                                         9 10 min Mateo in mi; 11 28 min Štefan

Naj se popravim. Poante imata iste. Način, kako razlagata stvari je ful drugačen.
 
Glasnogovornik
 
Glasnogovornik je (hrvaška) beseda, ki opisuje Štefana. Pomeni zastopnik, predstavnik za stike z javnostjo. Takoj, ko vstopiš v prostor veš, da je v njem Štefan. Naj bo majhna soba ali hala.

»Čuj, kaj se neka buka čuje. Ah, nič. Glasnogovornik Štefan prišu je«.
                                             
Se nadaljuje

Griša Volkov





Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

PRIŠLI SMO NA OKUS

DROGA - SOCIALNA AKTIVACIJA